Historien om oss

Historien om The EntertainMen

The EntertainMen uppstod, som det så det ofta går till i barbershopvärlden  genom avknoppning. Det var Sveriges första och då största barbershopkör, Stockholm Barbershop Chorus (SBC, sedermera omdöpt till Vocal Vikings) som hösten 1979 fick släppa ifrån sig ett antal medlemmar.

Börjar med en rivstart

Kören växte snabbt och vid den första officiella sammankomsten hade man blivit 22 stycken och antog namnet Rönninge Barbershop Chorus (RBC).

Året därpå bildades SNOBS (The Society of Nordic Barbershop Singers), vår sammanhållande organisation för manlig barbershop i Norden. Och vid dess andra konvent fick även körer vara med i tävlingen. Rönninge Barbershop Chorus vann tävlingen det första året. De följande åren turades Rönninge Barbershop Chorus och Stockholm Barbershop Chorus om att vinna körtävlingen i SNOBS.

Stjärnjul kommer till

1982 föddes idén om att sätta upp en julkonsert tillsammans med Rönninge Show Chorus (RSC). Vi började småskaligt med en julkonserter för närmaste familjen med två hundra personer i publiken. 1993 slog vi på stort och satte upp den första julkonserten i det nuvarande stora formatet, en fullfjädrad julshow i Filadelfiakyrkan med plats för tvåtusen personer per föreställning! Stjärnjul har sedan dess satts upp varje år och många i publiken kommer tillbaka år efter år. Läs mer om Stjärnjul.

Internationella framgångar

Som barbershopsångare vill man naturligtvis åka till barbershopens hemland USA och prova på att tävla mot de bästa körerna där. 1988 bildades därför SNOBS-kören med SNOBS presidenten och EntertainMannen Stig Apelman som pådrivande motor. Ett ressällskap på 140 personer, med 94 man på scen i San Antonio. Detta placerade definitivt barbershopen i Norden på kartan. Vid samma konvent debuterade även den sjungande nordiska vikingen i form av kvartetten Good Time Singers (en sångare är  kvar i kören: Lars-Erik Bonnedahl).

TV-stjärnor i USA

Tidigt 1990-tal blev SNOBS fullvärdig affiliated i fadersorganisationen SPEBSQSA, vilket innebar att vi kunde skicka kvartetter och körer till de internationella tävlingarna. Först ut – The EntertainMen. Året var 1994, målet Pittsburgh och vi var eleganta med grå smoking. Bakre ledet hade lösben med nätstrumpor som användes för en bejublad kick-line i sången Dixieland One-Step. Dessutom uppträdde vi på Pittsburghs gator utstyrda som vikingar och filmades för tv-sändningar i bland annat CNN:s och NBC:s kanaler.

1996 var det dags igen, då vi som vikingar även på tävlingen fick ett legendariskt mottagande från publiken. Med skyhöga poäng i presentation slutade vi på en niondeplats.

Den världsvana kören

Vi är stolta och glada över att genom åren ha fått chansen att tävla och underhålla människor på en mängd platser världen över. Listan över internationella resmål är bara en del av historien om The EntertainMen. Och den har bara börjat.

1994: Alexandria, Washington DC och Pittsburgh, USA.
1996: St. Louis och Salt Lake City, USA.
2001: Glasgow, UK.
2002: Atlanta, St. Louis och Portland, USA.
2003: Eindhoven, Holland.
2005: Denver och Salt Lake City, USA.
2006: Athlone, Irland.
2008: Dallas och Nashville, USA.
2009: Eindhoven, Holland.
2010: Limerick, Irland.
2012: Dortmund, Tyskland.
2013: Eindhoven, Holland.
2014: Minneapolis och Las Vegas, USA.
2017: Bournemouth, UK.
2018: Orlando, USA.

Gig – underhållning för företag och privatpersoner

Man kan inte göra en historiesammanställning med mindre än att man nämner vår gigverksamhet. Vid sidan av tävlandet och Stjärnjul framträder vi gärna och ofta på företagsfester, kickoffer med mera. Ett återkommande gig är Snapshanarna på Grand Hotel i Stockholm, där vi sjunger snapsvisor tillsammans med julbordsgästerna. Bland andra gig genom åren märks bland annat middagsunderhållning vid H.M. Konungens privata 60-årsfest, deltagande i teveprogrammet ”Talang” på TV4 och många fler.

The EntertainMen i Pittsburgh 1994

The EntertainMen i Salt lake city 2005

Nordic Chorus Championships 2013

barbershop-kor-stockholm